Wybielanie cieszyn

W miazdze wyróżnia się warstwę wewnętrzną

Wybielanie cieszyn
W miazdze wyróżnia się warstwę wewnętrzną, bogatokomórkową, i zewnętrzną, skąpokomórkową (tzw. warstwę Weila lub pas Weila).
W warstwie Weila mają początek naczynia chłonne, które opuszczają ząb przez otwór wierzchołkowy i deltę korzeniową.
W miazdze występują sploty naczyniowe i nerwowe (np. splot Raschkowa).
Niektórzy wliczają do miazgi (jako dwie najbardziej zewnętrzne warstwy) warstwę odontoblastów oraz tzw.

prazębinę (tworzącą się zębinę, dopiero co wytworzoną przez odontoblasty). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka

Co warto wiedzieć o próchnicy?

Próchnica ? coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy ? bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.

edytuj kod i kilka faktów z Wikipedii

Nerw żuchwowy oddaje gałąź (n.
zębodołowy dolny), która kieruje się ku dołowi, pomiędzy mięśniami skrzydłowymi w kierunku otworu żuchwy by w kanale żuchwy oddać gałązki zębodołowe tworzące splot zębowy, którego gałązki zębowe odżywiają zęby. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka.

Widok do druku:

Wybielanie cieszyn